„GLOBAL TEACHER PRIZE!“- Световна награда за учители

Световната награда за учители е еквивалент на Нобеловата награда за учители и е под надслов „Да върнем престижа и уважението на учителите“. Номинациите и кандидатстването за 2015г. са отворени до 10.10.2015г

Колегата Сашка Станимирова (Sashka Stanimirova) ни предоставя преведени критериите за номиниране на учители  GLOBAL TEACHER PRIZE

КРИТЕРИИ ЗА ПОДБОР

ФОНДАЦИЯ ВАРКИ

СВЕТОВНА НАГРАДА ЗА УЧИТЕЛИ

 КРИТЕРИИ ЗА ПОДБОР

Кандидатите за Световната награда за учители ще бъдат оценявани според набор от строги и взискателни правила, за да се определи изключителният учител, който чрез работата си прави голям принос за издигане на имиджа на учителската професия.

Академията ще търси доказателства за:

  1. Признание на учителските постижения в класната стая и в обществото от ученици, колеги, главни учители или членове на широката общественост.

(Например: чрез местни или национални награди за училтели, отразяване в местни или национални медии или академични публикации; препоръки и референции от ученици с изключителни постижения, колеги, директори; активно участие или членство във ръководството на външни организации или комисии, които са в областта на образованието).

  1. Окуражаване на ученици и други хора да последват учителската професия. Принос в публични обсъждания и дебати за повишаване на стстута на учителската професив в обществото чрез публикуване на статии, блогове, участие в медийни и социални кампании, събития или конференции.

(Например: чрез преподаване или ръководство на други учители от училището или в институт/колеж за подготовка на учители; необходимо е да се предоставят примери за вашата дейност за издигане на статуса на преподаването във вашата страна).

3. Приложение на иновативни и ефективни преподавателски практики, които значително повишават резултатите на учениците в класната стая и в училище;

(Например: чрез иновативни методи и приложение на технологията или не-типични образователни техники).

  1. Постижение на значителни образователни резултати на учениците в клас.

(Например: чрез повишаване на оценките на учениците, присъствието в клас, поведението и реализацията на учениците след училище – техни постижения на работното им място и в живота).

  1. Постижения в обществото извън класната стая, които представляват изключителни образци и примери за учителската професия и за хората.

(Например: Признание на постиженията на учителя в медиите, обществени награди, членство в местни организации и др. Как включвате обществеността в класната стая? Как определяте успеха? )

  1. Осигуряване на образование,което учи децата на ценности и което ги подготвя да бъдат глобални граждани на света,където те ще срещнат хора от много различни религии, култури и националности.

(Например: чрез работа по проекти и установяване на връзки с училища по света, участие в ученически обменни програми. Обяснете своята философия за глобално гражданско образование и как го прилагате в класната стая. Как определяте успеха?

Победителят ще бъде избран от Академията на Световната хаграда за учители, която включва главни учители, образователни експерти, наблюдатели, журналисти, държавни служители, предприемачи в областта на технологиите, директори на компании и учени от цял свят. )

Допустимост за участие

Конкурсът е отворен за работещи учители, които са в сферата на задължителното образование и преподават на деца на възраст от 5 до 18 години. Учители, които продължават да работят, дори и на хонорар, също могат да участват, а така и учители, които преподават on-line. Конкурсът е отворен за учители от всички видове училища, които съществуват съгласно правната уредба на дадената държава, от всички държави по света.

 

СВЪРЖЕТЕ СЕ С НАС:

АТТН: Global Teacher Prize
Varkey Foundation
St. Albans House, 2nd Floor
57-59 Haymarket
London, SW1Y 4QX UK
+44 (0) 20 7593 4040
info@globalteacherprize.org
press@globalteacherprize.org
@TeacherPrize

Лий Якока за успешния лидер на епохата, за приятелството и доброто управление

Размисли за съвременното лидерство на Лий Якока

Лий Якока
Публикуваме откъси от размисли на Лий Якока, известен бизнесмен, мениджър от автомобилната индустрия и филантроп: „Вижте какво, не съм черноглед и нямам намерение да насаждам безнадеждност. Опитвам се да запаля огън. Надигам глас, защото храня надежди. Ако нещо съм научил, то е следното: доникъде няма да стигнем, ако се отдръпнем и чакаме някой друг да предприеме нещо.

Винаги съм повтарял едно и също нещо: „Ето в какво се състои управлението – подберете качествени хора и очертайте приоритетите”. Важно е да се разбере, че тук няма нищо магическо. Хора и приоритети. Съвсем просто. Моят съвет важи с еднаква сила както в случаите, че ръководите компания, така и държава. Ако се замислите, ще видите, че той се отнася за всяка организация или институция.

Защо си мислите, че за да се управлява държава е достатъчно някой да седне на определен стол? През цялата си кариера винаги съм си имал списък с най-неотложните неща. Всяка седмица го осъвременявах. Винаги съм смятал, че човек трябва да е в състояние да напише приоритетите си на хартия с размери двайсет на трийсет. Ако не можете да изложите Вашия приоритет в не повече от петдесет думи,значи нещо при Вас не е наред.

Ето нещо друго, което бих искал да видя през следващата предизборна кампания. След като запитаме „Кои ще бъдат във вашия екип?”, нека поискаме от кандидата да назове своите три най-важни приоритета. Едно, две, три. Никакво шикалкавене. О, да, и ако може в писмен вид, моля?

След като видим веднъж какви са приоритетите на кандидатите, следващото нещо е да попитаме: „Кои са трите действия, които ще предприемете, за да изпълните всеки от приоритетите си?” Това също писмено.

Едно от нещата, които научаваш, когато живееш достатъчно дълго, е да отличаваш истинските приятели от тези, които са ти приятели, само когато си добре. Повечето от нас го научават след като се опарят. Никога няма да забравя, когато ме уволниха от Форд. Имаше един човек, който в продължение на 25 години ми беше един от най-добрите приятели в компанията. Всеки петък вечер играехме заедно покер. Семействата ни бяха близки. Дори заедно прекарвахме отпуските си. Но след като ме уволниха, той повече изобщо не ми се обади. Това беше много горчив хап за мен.

Когато се приближат към пенсионирането, хората изпадат в паника. Чудят се какво ще правят през следващите 20-30 години от живота си. Страхът ги стиска за гърлото. За някои от тях това е първият път в живота им, когато изобщо са изпитали страх от нещо. А от какво се страхуват? Че животът им ще се обезсмисли.

Познавам това чувство. Работата е като кислорода. Дори ако имаш семейство, което обичаш, и хобита, които ти доставят удоволствие, и всяка седмица ходиш на църква или в синагога, нищо не може да замести работата. Работата е тази, която държи всичко друго в живота ти. Не позволявайте да Ви казват, че не е така.

Няма нищо лошо в това, човек да играе голф, но ако си мислите, че ще Ви е достатъчно да Ви запълни времето, когато се пенсионирате, имате грешка. Дори ако обичате голфа, той няма да е в състояние да Ви вдигне сутринта от леглото, както би Ви вдигнала работата Ви. Трябва да си намерите да вършите нещо истинско… Трябва да намерите верния за себе си път.

Лий Якока 2

Ние всички знаем какво реши да направи Уорън Бъфет с парите си. Даде 37 милиарда долара на фондацията на Бил Гейтс – най-големият акт на благотворителност в историята на САЩ. И не изчака парите да отидат там, след като умре. Уорън знае какво прави, когато трябва да върне. Много хора ще кажат: „Заслужил съм си тези пари. Моят гений ги е спечелил”. Уорън няма такава арогантност. Веднъж той каза: „Виж, може би имам талант, но нямаше да стигна много далеч с него, ако нямах късмет да бъда роден на мястото, където фондовият пазар ти дава такива отромни печалби. Затова си мисля, че обществото има известно право върху тези пари.”

Това е лидерството. Да решиш, че животът ти не е само за да правиш много пари, а да си част от една по-голяма картина. Човек сериозно трябва да се отнесе към въпроса, че трябва да върне нещо на обществото.

За какви качества на лидерството плаче днешната епоха? Без изобщо да се замисля, ще изброя четири – любопитство, комуникативност, характер и компетентност.

Любопитство: Нужен ни е експанзивен лидер, който ще потърси сътрудничество от широк кръг хора, включително от онези, които са против него. Този лидер иска да си изгради глобална гледна точка и се стреми да разбере какво мотивира хората по света да се стремят към напредък.

Комуникативност: Нужен ни е открит лидер, който не крие лошите новини, нито пък се опитва да ни мотивира, като всява страх у нас. Трябва ни лидер, който говори истината, дори когато е тежко човек да я слуша и да ни вдъхновява, като иска от нас да поемем от задълженията на демокрацията.

Характер: Нужен е лидер, кален в кризи, който ще поиска всички да жертват по нещо, като се започне от Овалния кабинет.

Компетентност: Накрая, нужен ни е лидер, който да има амбицията да направи Америка отнова велика, но не само идеалите й, а и нейните фабрики, фермите й, обществото и отделните семейства. Нужен ни е човек, който да може да решава проблемите, който ще събере около себе си възможно най-добрия екип за доброто на нашата страна.”

Източник: Лий Якока и Катрин Уитни, „Къде изчезнаха лидерите?”;
Сиела софт енд паблишинг АД, София 2007;
Превод от английски: Лиляна Лакова;
Снимки: lehighvalleylive.com; management.blog.nzz.ch;